Didem Seymen / İSTANBUL – Türkiye’de yaşlıların oranı yüzde 10’u aştı. Yüksek Seçim Kurulu’na göre, her beş seçmenden biri 60 yaş ve üstünde. Prof. Dr. İsmail Tufan 1 yaşlının oyunun 4 seçmeni etkilediğini belirtti. 65+ Yaşlı Hakları Derneği Başkanı Prof. Dr. Rümeyza Kazancıoğlu da yerel seçimlere sekiz gün kala adayları, “Yaşlı Dostu Kent Sözleşmesi”ni imzalamaya ve yaşlıların ihtiyaçlarına duyarlı kentler için çalışmaya davet etti. Sözleşmedeki hedefler arasında, yaşlılık konusunda farkındalık eğitimleri, temel düzenlemeler ve yaşlı yaşam merkezlerinin kurulması yer alıyor.
Alarm butonu
Sözleşmede, belediyeden hizmet alan yaşlıların işlerini kolaylaştırmak, Çağrı Merkezi/Hizmet Hattı kullanımında yaşlılar için özel düzenleme yapmak, evde bakım, medikal destek, sıcak yemek gibi hizmetler vermek, tek başına ya da yaşlı eşiyle yaşayan yaşlılar için alarm butonu kurmak gibi yükümlülükler yer alıyor.
‘Politik güce sahipler’
Akdeniz Üniversitesi Geriontoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İsmail Tufan, “yaşlı dostu kentlere” Aydın Merkez ve Nazilli’de açılan Türkiye’nin ilk Alzheimer gündüz bakım merkezlerini örnek göstererek şunları söyledi: “O zamanki yerel seçimlerde 1’e 4 formülünü vurgulamıştım ve bir yaşlının oyunu alan adayın dört seçmenin daha oyunu alma ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmiştim. Yaşlı seçmenin politik gücüne atıf yapmıştım. Yaşlıların yaşam kalitesini artırmak, toplumun önceliği olmalıdır. 65+ Yaşlı Hakları Derneği’nin önerisi, yaşlıların karşılaştığı zorluklara çözüm bulmayı amaçlıyor.”